Herkese iyi günler değerli okurlar bu deneme yazımda insanlara laf anlatmak üzerine biraz sohbet edelim istiyorum. Özellikle laftan anlamamak konusunda ısrarcı olan, dediğim dedik, ben bilirim, bana masal anlatma gibi kişilik olan insanlarla nasıl başa çıkabiliriz?
Adam Olana Laf Bir Kere Söylenir
Konuya babamın bana genelde kızdığı zamanlarda söylediği bu sözle başlamak istiyorum. ''Adam olana laf bir kere söylenir'' Babam bana bunu kızdığında ya da söylediği bir şeyi tekrar söylemek kaldığında azarlamak için söylese de büyüdükçe ve insanların laftan anlamayışlarını gördükçe, babama daha bir hak verir oldum bu sözünde. Burada adam olandan kasıt; anlayışlı olan, ya da söyleneni anlamak için çaba gösteren kişi. Bununla birlikte bu kişi kendisine söylenen şeyleri gerçekten dinlediği gibi bir de uygulayabilen oluyor. Dolayısıyla adam olana laf bir kere söylenir sözü insanlara laf anlatmak üzerine önemli bir kalıp olabilir. Çünkü zaman zaman başınıza geldiği olmuştur; bazı konular hakkında haklı olduğunuzu ispat etmek için çokça uğraştığınız ya da defalarca aynı konuların üstünden geçtiğiniz anlar muhakkak olmuştur. Bu gibi durumlarda ilk önce anlattığım şeye bakıyorum acaba konu anlaşılması gerçekten güç bir konu mu? Ardından kendime bakıyorum, acaba ben bu konuda yeterli bilgiye sahip miyim ve doğru aktarabiliyor muyum? Eğer bu sorulara karşı kendime olumlu cevap verebiliyorsam son olarak karşımdaki insana bakıyorum. Gerçekten beni dinliyor mu? Anlattıklarımı anlamak için uğraşıyor mu? Çünkü bir konuda ne kadar uzman olursam olayım, bir konuda ne kadar iyi bir anlatıcı olursam olayım eğer kaşımdaki insanın kafasında konuyla ilgili aşamayacağı doğruları varsa kendimi boşuna yormaktan öteye gidemiyorum. Böylesi durumlarda yapılacak en kestirme çözüm karşıdaki insan ile bir an önce uzlaşıp konuyu kapatmak olacaktır. Çünkü sizin hiç bir doğrunuz karşınızdaki farklı doğrulara açık değilse onun fikirlerini değiştiremeyecektir.
Neden İnsanlara Laf Anlatıyorum?
Çünkü insanın en temel ihtiyaçlarından birisi iletişim kurmak olduğu için. Her zaman insanlar bizimle aynı fikirde olmaz ve aynı fikirde olmak zorunda da değillerdir fakat bazen savunduğumuz bir görüşü, savunduğumuz bir fikri ya da bir konu üzerindeki edindiğimiz tecrübeleri başkalarına anlatmak ihtiyacı hissedebiliriz. Bu da insanın en temel ihtiyaçlarından kabul görmek, beğenilmek ve takdir edilmek gibi insanı bir takım ihtiyaçlardan kaynaklanıyor. Ancak burada önemli bir nokta var bazı konular üzerinde fikir ve görüşlerinizi anlatmakta ısrarcı davranmak ikili ilişkilere zarar verebilir. Bu sebepten ötürü laf anlattığınız kişi ile olan ilişkiniz doğrultusunda ne kadar ısrarcı olmanız gerektiğinin matematiğini iyi yapmalısınız. Çünkü insanları gözlemlediğinizde çok basit bir konu üzerinden konuşurken bile bir anda tartışmaya hatta kavga etmeye başlayabilirler. Durum bu gibi kötü noktalara gitmeden önce frenleme zamanını iyi ayarlayın.
Konuşmak Beni Tüketiyor!
Sağlıklı bir iletişimde bir konuşmacı ve bir dinleyici olduğundan ve bu iletişim boyunca bu şekilde devam etmesi gerektiğinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Zamanı geldiğinde konuşmak sizi tüketmeden önce sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü bir çukur kazdığınızı hayal edin; hava çok sıcak ve elinizde kürekle çukurun dibine daldırıp bir kürek toprağı dışarı atıyorsunuz ve alnınızdan akan teri siliyorsunuz. Kafanızı çevirip baktığınızda çukurun hemen yanında başka kürekli bir kişi attığınız toprak yığınından bir kürek alıp çukura bırakıveriyor. Ne kadar sinir bozucu değil mi? Siz kazmaya çalıştıkça o dolduruyor. İşte doğru şekilde iletişim kuramamak tam olarak buna benzer. Siz fikirlerinizi kürekle kazıyor gibi işlerken karşı tarafın doğruları kazdığınız alanı tekrar dolduracaktır. Bu sebepten ötürü bir süre sonra uzlaşamadığınız ya da devamlı karşılıklı olarak kendi doğrularınız üzerinden iletişim kurmaya çalışırsanız bir süre sonra konuşmak sizi tüketmeye başlayacaktır. İletişiminiz bu kadar kötü bir noktaya gelmeden önce iyisi mi ya konuyu değiştirin ya da konuşma şeklinizi.
Gerek kendiniz, gerek işiniz, gerekse ilişkiniz ne için olduğu fark etmez konuşmak ve uzlaşmak zorunda kaldığınız insanların kalbini fikirlerinizi kabul ettirmek uğruna kırmamak gerek. Umarım geri kalan hayatınızda anlattığınız her laf en doğru şekilde insanların önce kulağına oradan da beynine ulaşır. Kendinize iyi bakın görüşmek üzere.
|
İnsanlara Laf Anlatmak Üzerine |
0Yorumlar
Lütfen yorum yaparken saygı sınırlarını aşmayın.