Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?

 Herkese iyi günler değerli okurlar bu yazımda özellikle enflasyonu yüksek olan ülkelerde kredi kartı kullanarak ödemeleri ertelemenin veya taksitlendirmenin önemini ve enflasyondan bir nebze olsun kaçınmanın yollarını anlatacağım. Çok uzun zamandan beridir kredi kartı kullanmaktayım. Gerek alış verişlerimde kolaylık sağlaması gerek taksit fırsatları gerek ödeme kolaylıkları sebebiyle...

Kredi Kartı Nedir? 

Çevremde de bazı insanların adeta ateşten kaçar gibi kaçtığı kredi kartı nedir önce bunu size anlatmama izin verin. Kredi kartı dediğimiz kartlar; bildiğiniz banka kartları ya da maaş kartlarının aksine banka tarafından kullanmanız için belirlenen bir para limitinin olduğu ve harcama yaptıkça ekstrenizin bir sonraki ödeme tarihine kadar bekletildiği bir ön ödeme aracıdır. Kredi kartından yaptığınız harcamalara; gelecek ay veya gelecek yıl maaşınızdan harcıyorsunuz diyebiliriz. Ayrıca bazı kredi kartlarının; harcadıkça biriktir, harcadıkça puan kazan, harcadıkça mil topla gibi ekstra avantajları da mevcuttur. Bu avantajlar size alış veriş yapmaya teşvik etmekle birlikte o bankanın farklı isim ve kartlarını kullanmanızı teşvik etmeyi amaçlar. Örnek verecek olursam Garanti Bankası'nın bazı kredi kartları : Bonus Platinium, Miles&Smiles, Shop&Fly, Bonus Card, Bonus Genç gibi daha pek çok farklı türde kredi kartları vardır. Türkiye'de özellikle Mehmet Şimşek dönemi ile birlikte kredi kartlarının kullanım avantajları sündürülse de hala kredi kartı kullanarak bir takım avantajlar elde edebilirsiniz. 

Kredi Kartı Nasıl Kullanılır
Kredi Kartı Nasıl Kullanılır

Türkiye'de Kredi Kartı Kullanımı

Ülkemiz son yıllarda artan enflasyon ve parasal sıkılaşma tedbirleriyle birlikte halkın sırtına çok fazla vergi yükü ve zamlar yüklemiştir. Hal böyle olunca son yıllarda kredi kartı kullanımı çok daha fazla artarak insanlar adeta kredi kartlarıyla yaşayacak duruma gelmiştir. 2023 yıl sonu kayıtlarına göre ülkemizde toplam 94 milyon civarında kredi kartı kullanılmaktadır. Bununla birlikte yine 2023 yıl sonu kayıtlarına göre Türkiye'de 190 milyon civarında banka kartı halk tarafından kullanılmaktadır. Ülkemiz gibi enflasyonu yüksek olan ülkelerin kredi kartı kullanımına bakıldığında ne kadar yüksek olduğu görülecektir. Elbette Türkiye'de de bilinçsiz şekilde kullanılan kredi kartları ile birlikte çok ciddi rakamlarda borçlanmalar ve yasal takibe takılan insan var. Ancak mevcut ülke şartlarında enflasyonun ezici gücünde korunmak için bilinçli kredi kartı kullanımı da son derece yaygın. Kredi kartı nasıl kullanılmaz diye gelecekte bir yazı daha yazmayı planlıyorum o yüzden biz aldığınız kredi kartlarını nasıl kullanabilirsiniz gelin bu konuyu derinlemesine inceleyelim.

Bilinçli Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?

Artık kredi kartı kullanımlarınızda yapacağınız taksitli alışverişlerin gelecek maaşınızdan harcadığınıza hemfikiriz. O zaman gelecek için yapacağım bu harcamaları nasıl avantaja çevirebilirim? Ülkemizde 2024 yılı Temmuz ayında açıklanan enflasyon verileriyle birlikte yıllık enflasyonumuz %61,78 seviyesine gelmiştir. (kaynak : sbb.gov.tr) Artık elimizde kredi kartı kullanmak için en önemli veri mevcut artık kredi kartıyla yapacağımız bir alışverişte minimum %61,78 oranında avantajlı olacağımızı biliyoruz. Peşin fiyatına taksitle alacağınız her ürün vade farkı olmadan enflasyonda gelecek fiyat artışlarından sizi koruyacak çünkü örnek verecek olursam bu gün 3500 TL bir masa almak istediğinizi varsayalım. Masa kullandığınız kredi kartıyla ödeme yaparsanız peşin fiyatına 6 taksitle ödeme yapabileceğiniz bir kampanyaya sahip. Mevcut enflasyonla birlikte masanın 6 ay sonraki minimum fiyatı 4585 TL olacaktır. Bu alışverişi kredi kartı ile yaparak elde ettiğiniz avantajlar : İhtiyacınız olan masaya 6 ay önce kavuştunuz, Tek seferde yüklü para ödemeden aylık küçük ödemelerle bütçenizi sarsmadınız, Kredi kartı kullandığınız için hem kart limitinize pozitif artı hem de bonus kazandınız. Bu ve bunun gibi ihtiyaçlarınızı, mutfak alış verişlerinizi, aracınız için akaryakıt ihtiyaçlarınızı, bozulmayacak tüketim malzemelerinizi (tuvalet kağıdı, deterjan vs.) kredi kartınız ile ihtiyaçlarınızın üzerinde alarak da kendinizi enflasyondan ve haksız fiyat artışlarından bir müddet koruyabilirsiniz. 

Mehmet Şimşek dönemiyle birlikte kredi kartı kullanımının avantajlarının yavaş yavaş azaldığından bahsetmiştim. Geçmiş dönemlerde kredi kartları minimum ödeme faizleri oldukça düşüktü ancak şuan yapacağınız minimum ödemelerle birlikte %3,66 faiz ve asgari tutarın da altında yapacağınız ödemelerle birlikte %3,96 gecikme faizi uygulanmaktadır. (kaynak : iş bankası) Yani burayı da sizler için şöyle izah edebilirim : Aylık kredi kartı ödemeniz geldiğinde asgari tutarı ödedikten sonra kalan borç bir sonraki ay ekstrenize %3,66 faiziyle birlikte yansıyacaktır. Bu da bu ay ödemediğiniz kredi kartı borcunuzun kalan kısmıyla gelecek ay %3,66 para kazanmanız gerekiyor demek. Rakamlarla da anlatacak olursak : Diyelim kredi kartınızın asgari ödemesini yaptıktan sonra 10.000 TL borcu kaldı. bu paraya %3,66 faizi de eklediğimizde gelecek ay 10.366 TL olarak bu parayı ödemeniz gerekir. Dolayısıyla bu ödemediğiniz para ile 366 TL üzerinde kazanırsanız kendi paranızı işletmiş ve borcunuzdan fazlasını kazanmış olursunuz. En basit yapabileceğiniz bu parayı 32 gün vade ile faize koyduğunuzda bu gün mevcuttaki faiz oranlarıyla 428 TL kazanırsınız ve gelecek dönemde ödemenizi yapabilirsiniz. Ancak her zaman faizler bu kadar yüksek olmayacaktır ve her bankanın farklı faiz oranları olduğundan iyi hesap yapmalısınız. 

Konuyu şöyle bir derleyip toplayacak olursam : Bilinçli bir şekilde ihtiyaçlarınızı kredi kartınız ile satın almak büyük bir nimet. Kredi kartı kullanmaktan korkmayın, bilinçsizce harcama yapmaktan korkun. Çünkü kredi kartı ile nakit para harcamak arasındaki tek fark birini şuan ödüyorsunuz diğerini aylar sonra ödüyorsunuz. Mutlaka kredi kartı kullanımıyla ilgili araştırma yapın bilgi sahibi olun. Çünkü böylesi imkanları değerlendirmek ekonominize her zaman fayda sağlar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur ve işinize yarar. Kendinize çok iyi bakın görüşmek üzere.

Yorum Gönder

0Yorumlar